alakformálás

Tippek, hogyan maradj formában a fogyókúrád után is

 Ha kemény munkával végre sikerül elérni az álomalakot, senki nem szeretné elveszíteni azt. A legtöbb esetben azonban a bombaforma csak átmeneti és a fogyókúrázók többsége előbb vagy utóbb visszaszedi a leadott kilókat. Tippjeimmek segítek abban, hogy ez ne így legyen!

1. Drasztikus diéta helyett egészséges életmód

Amennyiben már a fogyókúránkat megfelelően választjuk meg, sokat tehetünk azért, hogy ne kerüljön különösebben nagy erőfeszítésünkbe később tartani a súlyunkat.

A jojó effektus leggyakoribb oka, hogy az emberek a gyors eredmény érdekében drasztikus fogyókúrákat, rettentően alacsony kalóriabevitelt alkalmaznak. Ennek a következménye az anyagcsere lelassulása és így, a normál életvitelhez való visszatérést követően, hirtelen hízás. Ahelyett, hogy arra koncentrálunk, hogy minél gyorsabban, minél több kilót adjunk le, egy egészséges életmódra való áttérés legyen a cél. Táplálkozásunk során ügyeljünk, hogy napi többszöri egészséges étkezéssel minden szükséges tápanyagot bevigyünk a szervezetünkbe, míg az egészségtelen, felesleges és üres kalóriákat tartalmazó ételeket kerüljük el. 

2. Fenntartható változtatások és következetesség

A kívánt testsúly elérése után ideális esetben nem térünk vissza korábbi egészségtelen szokásainkhoz, hanem új életvitelünket visszük tovább. Súlyunk megtartásában kulcsfontosságú, hogy hosszú távon fenntartható étkezési szokásokat alakítsunk ki, mert így nem kell állandó hiányérzettel küzdenünk majd. Ebben segítségünkre lehet kedvenc ételeink egészségesebbé formálása, amelyhez rengeteg megfelelő alapanyagot, reform élelmiszert találunk a boltok polcain. Kísérletezhetünk új receptekkel is, a lényeg, hogy olyanokat találjunk, amik megfelelnek ízlésünknek, szívesen készítjük el őket és egészségesek is. Ha olyan új szabályokat állítunk fel magunknak, amelyek nem igényelnek túl nagy önmegtartóztatást, nem lemondásként fogjuk megélni az új életmódot.

3. Fokozatosság

A fogyókúra kalóriadeficitet jelent, azaz kevesebb kalóriát fogyasztunk el, mint amire szüksége van a szervezetünknek, és így zsírt veszítünk. Új, egészséges étkezési szokásaink megtartása létfontosságú, viszont a bevitt tápanyag értéke nem marad(hat) örökké alacsonyan. Ahhoz viszont, hogy meg is tartsuk az elért formát, csak fokozatosan, óvatosan szabad emelnünk a kalóriát, hiszen ha hirtelen ugranánk a súlyunk fenntartáshoz szükséges kalóriamennyiségre, szervezetünk nem tudna egyből alkalmazkodni.

4. Rendszeres mozgás

A gyakori edzésnek kulcsszerepe van az álomalak megtartásában. Az izomtömeg csökkenése sajnos gyakran a fogyókúra velejárója, ami azonban az anyagcsere lassulását vonja maga után. Hiszen a testtömeg összetétel (izom-zsír arány) határozza meg az anyagcsere sebességét: minél nagyobb az izomtömeged, annál gyorsabb az anyagcseréd. Mivel az anyagcsere gyorsaságától függ, hogy milyen gyorsan vagy képes elégetni a kalóriákat, mindenképpen javasolt a rendszeres súlyzós edzés a formás alak fenntartásához. A legfontosabb mégis az, hogy olyan mozgásformát keress, amit szívesen csinálsz, hiszen így könnyen az életed részévé válik.

5. Sok-sok víz

A szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen az optimális mennyiségű vízfogyasztás. Viszont sokan nem tudják, hogy a zsírvesztést akár akadályozhatja is, ha nem iszunk elég vizet.  A víz szükséges az anyagcsere gyorsításához, a salakanyagok távozásához, a vérkeringéshez, ráadásul a teltségérzet elősegítésére is nagyszerű.

6. Fehérje és zöldségek

Igyekezz rendszeresen proteint fogyasztani, hiszen segít a jóllakottságért felelős hormonok növelésében, ugyanakkor csökkenti azon hormonok szintjét, amelyek az éhségérzet kialakításában játszanak szerepet. Továbbá, próbálj az étrendedbe annyi zöldéget beilleszteni, amennyit csak bírsz, hiszen alacsony kalóriatartalmuk miatt gyakorlatilag korlátlanul fogyaszthatod őket, ráadásul rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak és magas a rosttartalmuk is, ami elősegíti a teltségérzetet.

7. Elegendő alvás

Törekedj mindennap legalább hét órát aludni, hiszen a kialvatlanság a hízás egyik fő oka. Az alvásmegvonás a ghrelin és leptin nevű hormonok ideális szintjét zavarja meg, ezek pedig az éhségérzetért, illetve az étvágy szabályozásáért felelősek. Valamint, aki keveset alszik, nyilvánvalóan fáradtabb és kisebb a motivációja az edzéshez és az egészséges diéta tartásához.

8. Semmi stressz

A magas stresszszint is hozzájárulhat a súlynövekedéshez, mivel növeli a kortizol nevű hormon szintjét. Az úgynevezett „stresszhormon” segít a szervezetnek átvészelni a váratlan helyzeteket, azonban ha tartósan magas a szintje az már negatívan befolyásolja a szív- és érrendszer állapotát, a különböző anyagcsere és immunrendszeri folyamatokat (izomlebomlást és zsírraktározást idéz elő). Szerencsére sok hatékony fegyver létezik a stressz ellen, úgymint a rendszeres mozgás, a jóga és a meditáció.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük