diéta

Túlzásba vitt egészség: az ortorexia nervosa

A társadalmi elvárások és a média óriási nyomást helyez a mai kor nőjére. Mindenhonnan árad felénk, hogy legyünk vonzóak, karcsúak és fittek. A szépség és az egészség rendkívüli módon felértékelődött és a reform élelmiszerek, táplálékkiegészítők gyártói igyekeznek ezt minél jobban kihasználni és különböző, mesés ígéretekkel kecsegtető termékekkel elárasztani a piacot. Az egészség megőrzésének hangsúlyozásával még nem is lenne gond, viszont akikre a reklámok nyomása erőteljes hatást tud gyakorolni és a lelki tényezők is hajlamosítják rá, könnyen az egészséges étkezés rögeszmés hívévé válhat. Egy viszonylag új táplálkozási rendellenességnek, az ortorexia nervosanak jártam utána.

  Az ortorexia nervosa egy újonnan definiált táplálkozási zavar, amely az egészséges ételek evésének a kényszerét jelenti. Kiindulópontja általában egy „ártalmatlan” diéta, amelynek célja fogyás vagy valamilyen egészségügyi probléma megszüntetése.

  Itt fontos megemlíteni a különbséget a diéta és a fogyókúra fogalma között, hiszen gyakran szinonimaként használják a két szót. A diéta alapvetően étrendet jelent, amely mögött állhat egészségügyi ok (lásd speciális diéta például cukorbetegek részére), de lehet a cél a fogyás is. A diéta általában hosszú távra, gyakran élethosszig szól, és az életmód részévé válik. A fogyókúra azonban egy időszakos korlátozás, amelynek egyetlen célja a kilók leadása.

Az ortorexia esetében a diétát elkezdő illető az egészséges életmód megszállottjává válik, és az egészségmegőrzés érdekében egyre merevebb szabályokat állít fel magának. Igyekszik a lehető „legtisztábban” étkezni, így az elfogyasztott ételekkel kapcsolatosan egyre több megszorítást eszközöl. Az ortorexiás a szénsavmentes ásványvíz, a vitamin kapszulák és a biotermékek feltétlen híve. Naponta több órát tölt az étrend, étkezések megtervezésével, de az ételek élvezeti értéke nem érdekli. Ennek következtében az élettere is beszűkül, hiszen kerüli az olyan helyzeteket, ahol más ételeket is fogyasztania kellene (például baráti vacsora egy étteremben, közös családi főzés).

A problémát még nem ismerték el hivatalosan betegségként, de egyértelműen az evészavarok közé tartozik. A nervosa kifejezés utal arra, hogy pszichés kórképről van szó, csakúgy, mint például az anorexia nervosa esetében. Azonban míg utóbbi könnyen vezethet tragédiához, az ortorexiánál a fogyás inkább csak mellékhatás, de közel sem életveszélyes mértékben. Itt inkább különböző egészségügyi problémák jelentkeznek a lényeges tápanyagok megvonása miatt. Közös jellemzője viszont a két betegségnek, hogy súlyos önértékelési és testképzavarral jár. Az ortorexia esetében az elégedettség a diéta betartásától függ, hiszen az a betegségekkel kapcsolatos teljes védettség illúzióját adja. A diéta megszegése, a nem egészséges ételek fogyasztása nagymértékű szorongást okozhat. A betegség gyökereit az ortorexiánál is pszichés okokban kell keresni, a pszichoterápia nyújthat megoldást. 

Nehéz megtalálni az arany középutat a helyes táplálkozásban ugyanúgy, mint az élet más területein. A komolyan vett diéta, egészséges életmódra való sikeres áttérés alapvetően pozitív hatással lehet életünkre, mind az egészségünk, mind az alakunk, mind a személyiségünk szempontjából (akaraterőnk, kitartásunk, önbizalmunk erősödik). Viszont fontos, hogy ne hagyjuk, hogy ez irányítsa életünket, törekedjünk az egyensúlyra és élvezzük az életet!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük